torsdag den 30. juli 2009

Hjælp søges. Den fulde historie.

I ethvert liv er der opture og nedture, nogle gange er kroppen kræsen og nogle gange er der nogen, der hælder alt for meget kulsyre med sødestof ned gennem halsrøret og sådan en er jeg. 
Jeg bekender. 

Jeg er for ikke så længe siden blevet undersøgt, fordi jeg har mavesyre helt op i halsen (sagde specialisten), men der er altså ingen tegn på mavesår. 
Så lægen sagde i telefonen at der ikke skete noget ved det, hvis jeg kun havde haft blodig opkast en enkelt gang. Det er åbenbart normalt. 
Og kære læser, de af jer, der er tæt på mig og normalt ville slå mig meget hårdt med det, der lige ligger nærmest, fordi I skal læse sådan noget på bloggen, I er underrettede på forhånd og har fulgt med i det hele. Så ingen grund til panik. 

Alle, der har fulgt mig i noget tid, kender vel efterhånden min indstilling til det danske lægesystem og i særdeleshed min egen læge + sekretær. Adskillige er de indlæg, jeg har skrevet om at komme forbi dragen ude ved porten, der synes man er til besvær. 

Og ved i hvad, det danske lægesystem, ikke?
Det er noget forbandet lort.
Min læge som jeg har haft i 15 år, har stadig ikke indset at det er ret klogt at åbne min journal inden jeg træder ind ad døren, så vi ikke skal begynde forfra hver gang. Samme læge skulle aldrig have sagt, at han havde meget besvær med at holde fast i, at det var ham, der havde den lægefaglige viden, når jeg sad styrede samtalen så kyndigt, hver gang jeg var til konsultation. 

Den dag, han sagde det, med frustreret-blød-mand-stemmen, blev jeg sygemeldt fordi jeg havde så meget stress, at jeg ikke kunne overskue at ringe til en ven for hjælp.  Jeg var gået i stykker indvendigt og alligevel var det mig, der måtte styre slagets gang, komme med forslag, minde ham om forløbet og i øvrigt bede ham om at give mig en test for depression, nu jeg var der, så vi lissom kunne være bare lidt på forkant og lave en ordentlige anamnese for en fucking gangs skyld. 
 
Og ved I hvad? Det synes jeg er så knæskallesparkende for dårligt og en behandling der var lige til patientklagenævnet. Det sagde jeg til ham. Jeg G.I.D.E.R ikke være med til, at jeg kun får mine undersøgelser, hvis jeg græder og tigger om det. Fandeme på tide med noget service i det ganske danske lægesystem, for jeg tror virkelig ikke på, at jeg er den eneste, der prøver at finde løsningen selv, istedet for at stole på, at lægen har svarene. Lur mig, om jeg er den eneste, der oplever, at lægen er under tidspres og derfor ikke kan gøre sit arbejde ordentligt. 
 
Og ved I hvad? Det er derfor, jeg er så træt af at blive sendt til lægen. Jeg har ringet. Jeg har konverseret, jeg har beskrevet symptomer og været ærlig. Jeg har sagt at det ikke er godt nok med en telefonsamtale.

Mon ikke, jeg selv har været ved at gå til af bekymring om, hvad det kunne være, alt det besvær, jeg oplever med fordøjelsen. I kan sikkert ikke læse det her på bloggen, fordi jeg hellere vil finde den selvironiske vinkel end vende mig selv på vrangen. I bliver bare nødt til at tro mig på mit ord, når jeg siger, at jeg har været helt derude, hvor jeg tænkte på, hvem der ville besøge mig på hospitalet, hvisnu det er kræft og hvisnu det er så slemt. 
Nogen må stole lidt på, at jeg ikke er uansvarlig, selvom jeg virkelig frygter den gastroskopi jeg fik truet mig til. 
Lige nu er det sådan at jeg mangler nogen til at fortælle mig, at det ikke er helt så slemt, ae mig over håret og synes at jeg er dygtig og tapper.

Jeg må indrømme, at jeg er træt af at få skældud fra alle fronter, uagtet at det sikkert er min egen skyld. 

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Enhver ved da at cola light kradser, når det skal op igen. Deraf det friske blod. Men indtil de har stillet den diagnose (og det bliver ikke i år....) så skal vi nok komme på besøg og ae, tante Lene!!
KH Marianne

GiSP sagde ...

Jeg kender godt fornemmelsen af at skulle være den der banker i bordet for at blive undersøgt. Min læges "bedste" svar er efterhånden blevet, at jeg nok bare er sådan en der skal ha' ondt, uden der er nogen forklaring på det.

Kender også fornemmelsen af at være så angst for, hvad det mon er, der er galt, at man slet ikke kan udtale ordet. Flot, at du fik det frem på skrift, for det må da alligevel lette lidt at få det "sagt".

Jeg undrer mig lidt over, at du har levet med den læge i 15 år. Man kan altså godt skifte ... det koster så vidt jeg husker et par hundrede eller deromkring i administration, men det er da også til at leve med. Om det så lykkes at få en læge, der er bedre er måske tvivlsomt, men man har da altid lov at håbe.

God diagnosejagt og god bedring til dig!

Munkholm sagde ...

Du bør skifte læge (jeg skrev ikke "burde" for at undgå min famøse gammelkloghed, som du ikke her brug for).

Jeg kan sagtens følge din frustration og at du er bange for hvad dælen der er i vejen og så kører tankerne derudaf med alt muligt mystisk. Og jo mere man søger på nettet af symptomer, jo værre bliver det.

Det du dog skal huske på er, at der altid er nogen som er villige til at hjælpe DIG, om det så er at ae håret, finde en bedre læge, eller lægge øre til, så er der altid en. Og det er der fordi at du er den person du er...!

Henny sagde ...

Du bør skifte læge. Der findes altså også kompetente folk i systemet. Som jeg ser det, må man skifte, indtil man har fundet en af dem. Det har jeg selv gjort.

Gastroskopi er ingen skovtur, men desværre nødvendig, hvis der er noget galt i den afdeling.

dope sagde ...

SKIFT LÆGE NUUUU!!!!! Det der er da helt sindssygt....

Vestergaard sagde ...

Lene, du er sgu uden tvivl en af de sejere kvinder jeg kender. Og hvad det så end er din krop nu har bestemt sig for at udfordre dig med, så vil du uden tvivl også klare det.
Kan du ikke få din læge til at give dig en henvisning? På den facon kan du bruge firmaets helbredsforsikring og forhåbentlig speede tingene lidt op.
Jeg krydser fingre!

Infotainer sagde ...

Jeg er truffet af dit indlæg, fordi jeg for op i går. Men hvad havde du da regnet med? Jeg vidste ikke, at du havde et anstrengt forhold til din læge, der godt nok lyder inkompetent - hvorfor det er mig temmelig uforståeligt, at han har været din læge i 15 år. Du kan jo frit vælge og vrage?

Jeg skulle måske ikke ikke have kommenteret på dit indlæg så, da jeg ikke var en af dem, der mellem linjerne kunne sige mig selv, at du havde brug for et par skæve grin over en selvironisk distance til noget alvorligt. Jeg kunne kun se det alvorlige. Serveret halv-desperat, forekom det mig. Fra en kvinde med et af de største fortælletalenter i blogsfæren, som får os til at holde fast og komme igen efter mere, og, på vores egen måde, holde af dig.

Lene sagde ...

Tak for støtten og for gode kommentarer hele vejen rundt.

Info... din kommentar glæder mig mere end du aner, for hvor er det fedt at vide, at nogen har det sådan med mine skriverier. Jeg er helt bag dig i din første kritik af indlægget, der var helt berettiget: Jeg er ikke skidegod til at få formidlet den slags rigtigt, så tak for den flyveskalle også :)

Status lige nu er, at jeg fremover vælger lægens kompagnon og at jeg pt venter på en gastroskopi med bævende knæ og kaffeabstinenser. Ikke så meget på grund af angst for resultatet, som på grund af selve undersøgelsen.

Infotainer sagde ...

Hej Lene. Jeg ser først din svarkommentar nu.
Tillykke med dit valg af lægens kompagnon - og tillykke med, at alt ser normalt ud.
Og hvis jeg farer op i fremtiden, så er det fordi du har skrevet noget, som rører mig. K.